torsdag 29 oktober 2009

Höstplantering i orange, lagom till Halloween.

Värm upp limpistolen, för här ska det limmas blad.
Om du inte vill använda fat så sätt en plastpåse runt krukan. Limma fast bladen,t ex lönnlöv.
Börja upptill med en rad av blad som sticker upp lite ovanför krukkanten. När hela krukan är täckt så klipp försiktigt runt kanten nertill så den blir jämn och snygg.
Dutta lite lim under basten så sitter den där den ska. Krukans lite koniska form gör att bast eller snöre annars lätt rutschar ner.
Klicka på bilderna för större storlek.
lönnlöv, höstplantering

Sedan är det dags att plantera. En Calandiva i ministorlek och en Ärtor på tråd fick plats i min kruka. Som dekoration en torkad Japansk lykta.
Ärtor på tråd, calandiva mini

söndag 25 oktober 2009

Kryss på borden

Igår den 24 oktober var det Umeå Universitets årshögtidsdag. Ceremonin hölls i Aula Nordica och banketten i resturang Universum. Det var till restaurangen som vi hade blommor.
Borden dekorerades i all enkelhet med murgröneslingor och krysantemumblommor. Min man och jag tillbringade eftermiddagen på Universum, för det tog ett antal timmar. Många bord, och ända syns inte alla på bilderna.
Murgrönerankorna hade vi satt fast på tunna raka pinnar (mekadopinnar) och det underlättade verkligen, för annars är rankorna ganska krokiga.
Krysantemum är en toppenbra blomma som klarar många timmar utan vattenförsörjning, så den går fint att lägga ut på bord.

dukning, Universum Umeå

dukning med murgröna och krysantemum

dukning med murgrönekrans

Restaurang Universum, Umeå

lördag 24 oktober 2009

EU-mötet i Umeå, del 5

Det är nog bäst att det här blir sista inlägget från Nolia och EU-mötet i Umeå. Dags att hitta på nya inlägg, fast vi jobbar fortfarande med att tömma krukor från oasis. Det är lika kul som att packa upp resväskan efter semesterresan.
Den översta bilden är vår EU-boll. Krukmodellen är ny för hösten och lite retro. Härlig grön färg, lite mörkare än sommarens limefärg. Krukan kommer från Erepo Trading & Design AB, och vi har den i silver också.
De nedre bilderna är en litet uppkäftig skapelse i en skål från Hahn & Heinsjö, se inlägg från 30 juni -09.
Den strutiga grönvita blomman är en calla som heter Green Goddess. För att klara färgtemat så använde vi också orange nejlika, vit krysantemum Anastasia. Näver och grön sten användes för att täcka oasisen.
bollkruka EU, Nolia i Umeå

rund skål Hahn & Heinsjö

Interiörbilder från mötet, (någon annan har fotograferat).

torsdag 22 oktober 2009

EU-mötet i Umeå, del 4, blomstertårtor

Så här blev de färdiga tårtorna.
Förutom krysantemum Euro vit, som täcker hela tårtorna, så är det gröna cymbidiumklockor, flamingo Pistache och japanska lyktor. Dekorationerna placerades ut mitt på stora vita runda bord. Interiörbild på det har jag inte för allt var väldigt välbevakat och speciell personal skötte utplaceringen av alla dekorationerna.
Kan dock meddela att tårtorna först röntgades och godkändes. De var inte bakade av sprängdeg.

tårta av blommor, EU möte på Nolia Umeå




tårta av blommor, EU möte på Nolia Umeå
Anthurium Pistache




tårta av blommor, EU möte på Nolia Umeå

onsdag 21 oktober 2009

EU-mötet i Umeå, del 3

Tillverkning av blomstertårtan som blev EU-ministrarnas favoritdekoration.

För att hitta något fat att göra tårtorna på, så vände vi upp och ner på låga fyrkantiga plåtskålar som vi sprayade vita. Passade perfekt i storlek för två oasisblock.
De små gröna sakerna som Linda sätter fast på skålarna sticker man fast oasisen på. Då är det ingen risk att tårtan halkar av från fatet.
Japanska lyktor i rad och sen dit med vit krysantemum är början på tårttillverkningen. Fortsättning följer.....

Klicka på bilden för större storlek.
blomstertårta, japanska lyktor, krystantemum

måndag 19 oktober 2009

EU-mötet i Umeå, del 2

Rummet där luncherna intogs var utsmyckat i temat björk eftersom Umeå kallas för Björkarnas stad. Härligt att använda naturmaterial och självklart ville vi använda lite näver i våra bordsdekorationer för att knyta an till björktemat.
Klicka på bilderna för större storlek.


Dekorationen innehåller vita krysantemum Anastasia, vita rosor Maroussia, orange spindelprotea, grön hängamaranthus, gröna orkidéklockor från cymbidium, och de grönvita bladen är pittisporum Ilan.

söndag 18 oktober 2009

EU-mötet i Umeå, del 1

Här är det fokuserade florister på gång med tillverkning av golvdekorationer till EU-mötet.
Vita gladiolus, japanska lyktor och ljusgrön krysantemum alternativt gröna nejlikor använde vi oss av. Hållbart och lättarbetat.
Krukorna på övre bilden är de största molnkrukorna från Hahn & Heinsjö och på nedre bilden är det regeringens egna krukor.
Färgerna på blommorna var förutbestämda till vitt med orange och lime. Så skulle det vara i alla dekorationer. Utformning och blomval stod vi själva för.
Säkerheten var rigorös på Nolia i Umeå där mötet hölls. Alla våra dekorationer antingen röntgades eller nosades på av bombhunden Bea.


torsdag 15 oktober 2009

Euroflorist i Umeå, del 3

Mer inspirationsbilder från Euroflorists träff i Umeå.
Angoragarn, lönn-näsor och mossiga kvistar är en del av innehållet i den här vintriga dekorationen.

Floristen Fredrik har piffat till en gammal tråkig kruka genom att limma torra kvistar runt den. De blanka pärlorna ger en fin kontrast. Blir som en krona, kanske till kung Bore. I krukan finns blöt oasis för snittblommorna, som är hållbara gröna nejlikor. Hjärtat är gjort av ståltråd, som det är lindat vitt fluffigt angoragarn om.

Klicka på bilderna för större storlek.
Euroflorist i Umeå, vinterdekoration

Euroflorist i Umeå, vinterdekoration

Euroflorist i Umeå, vinterdekoration

måndag 12 oktober 2009

Euroflorist i Umeå, del 2

Temat för den här dekorationen är advent. Mycket näver, passar väldigt bra i Umeå, som är björkarnas stad.
Tro inte att jag tänker plocka näver på björkarna i stan, nejdå, jag håller mig till det tillåtna och är rädd om våra fina träd. Vackert med ljust rosa rosor till naturmaterialet. Det röda kan vänta till närmare jul.

Fredrik fyllde skålen med näver, pinnar och kottar. I botten finns förstås blöt oasis till snittblommorna. Behövs inte så många blommor för att dekorationen ska bli fin. Och blommorna går lätt att byta ut när de vissnat.
I vår butik har vi inte någon så här stor vacker glasskål på fot, men idén går att omvandla till något stort fat eller till mindre skålar.

Ett tips inför advent och jul. Ta gärna med din vackra skål till oss, så fyller vi den med vackert naturmaterial och blommor. Hållbart och vackert. Och en skön omväxling till de vanliga julgrupperna.
Klicka på bilderna för större storlek.
snittdekoration med naturmaterial, Euroflorist
snittdekoration med naturmaterial, Euroflorist

söndag 11 oktober 2009

Euroflorist i Umeå, del 1

Bilder från Euroflorists inspirationsmöte på Folkets Hus i Umeå den 6 oktober.
Fredrik Larsson var kvällens florist. Av honom fick vi fantastisk inspiration och massor av idéer. En trevlig kille att lyssna på, precis som på Magnus, VD för Euroflorist ;)

Fredrik använde sig av mycket naturmaterial. Näver, kottar och pinnar. En del material var färgade och andra naturella. Det läckraste naturmaterialet för kvällen tyckte jag var fröhusen från lönn som var sprayade vita med lite glitter. Liknade små söta änglavingar, se nedersta bilden.

Synd att ingen Eurofloristbutik i Umeå kom till mötet (precis som vanligt). Varför inte passa på att få lite inspiration när en så bra träff ordnades i stan. Närmast ifrån kom vi från Holmsund, och sedan Vindeln och Nordmaling. Att det inte kommer så många från inlandet kan jag förstå. Både långt och dyrt att åka. Men Ove från Handelsträdgården i Lycksele, han kommer på nästan alla möten. Beundransvärt, 26 mil t o r.

Fler bilder kommer från visningen.
Klicka på bilderna för större storlek.
Euroflorist, florist Fredrik Larsson, Folkets Hus Umeå

vit dekoration naturmaterial
vit dekoration naturmaterial

torsdag 8 oktober 2009

Jippiiii!!!!

Gissa om vi är glada. Vi har fått en STOR beställning från regeringskansliet, på blomsterdekorationerna till EU-mötet i Umeå som börjar den 14 oktober. Det är den i särklass största beställning som vi hittills har fått . Så nu laddar vi batterierna.
På lördag eftermiddag kommer det massor med snittblommor och sen är det bara att producera. Vi känner oss väl förberedda och taggade.
Ska försöka att hinna med lite bloggning under vår produktion. Om inte så kommer det bilder efter det att mötet har börjat.

måndag 5 oktober 2009

Buketter till begravning

En sista hälsning i form av två handbundna sorgbuketter. Den ena i varma höstfärger och den andra i vitt och blått. Buketterna ligger under begravningen på golvet framme vid kistan.
Klicka på bilderna för större storlek.
sorgbukett, begravning Holmsund
sorgbukett, begravning Holmsund

söndag 4 oktober 2009

Cyklamen = höst

Hösten är här. Frost på morgonen och mörkt.
Nu är det högsäsong för cyklamen. De småblommiga minicyklamen doftar så gott. Stoppa näsan bland blommorna nästa gång ni ser en minicyklamen.
Klicka här för skötselråd. Bilderna är från Brandts handelsträdgård i Umeå. Närodlat och bra kvalitet.
Visst är den ursöt den lilla rosa här nedan.
Klicka på bilderna för större storlek
minicyklamen Brandts handelsträdgård Umeå
minicyklamen Brandts handelsträdgård Umeå
cyklamenodling Umeå
cyklamenodling Umeå

torsdag 1 oktober 2009

Pippi på blommor

Vi florister har pippi på blommor. Precis som vi ska ha. Men ornitologi (fågelforskning) är ett litet intresse vi har vid sidan av. Se bara, vi har just upptäckt en helt ny fågelart - flamingo med strutsfjädrar. Låter som värsta genmanipuleringen, men det var faktiskt mycket mycket lättare än så som alla förstår av bilden;)

Flamingoblomman brukar ofta säljas tillsammans med något grönt blad, men nu bytte vi ut det mot fina strutsfjädrar som skapar en fin kontrast till den blanka ytan på blomman.
Klicka på bilden för större storlek.
anthurium strutsfjäder